Waarschuwing van SeniorWeb Wanroij.

Krijg je per WhatsApp een dringend hulpverzoek van een bekende? Er kan sprake zijn van oplichting.
Geraffineerde oplichting
Bij oplichting via de WhatsApp kan het gaan om een appje van een “familielid”. Het gaat vaak om een volwassen zoon of dochter. Deze heeft dringend geld nodig en belooft het snel weer terug te betalen. In werkelijkheid kan het appje van een oplichter komen die zich voordoet als je zoon of dochter. De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk. Eerst laten ze via een app weten een “nieuw telefoonnummer” te hebben, compleet met profielfoto van de persoon van wie ze de identiteit gebruiken. Deze foto hebben ze van sociale media gehaald, evenals informatie over familierelaties en hoe mensen elkaar aanspreken. Scherm daarom je facebookpagina af voor onbekenden.
Ruis veroorzaakt ruis
Pogingen tot telefonisch contact en kritische vragen weten oplichters handig te omzeilen. Als je naar het “nieuwe” telefoonnummer belt, hoor je veel ruis en een stem. Aangevers menen de stem van de bekende te horen en gaan alsnog over tot betaling. Het overgemaakte geld wordt direct doorgesluisd. Lees op de site van Fraudehelpdesk hoe zo’n gesprekje kan verlopen. Gemiddeld zijn slachtoffers ruim 2.000 euro kwijt.
Doe aangifte
Achteraf schamen mensen zich, omdat ze zich om de tuin hebben laten leiden, maar de oplichters gaan geraffineerd te werk. Wacht niet om aangifte te doen of meld bij de politie dat er een poging is ondernomen. De politie kan met toestemming van het Openbaar Ministerie onderzoeksmiddelen inzetten om de verdachte te achterhalen, ook als de oplichter de verbinding heeft verbroken. De banken werken daarin met de politie samen.
Wij hopen als SeniorWeb Wanroij u hiermede gewaarschuwd te hebben voor deze vorm van oplichting welke erg vaak voorkomt in deze coronatijd.

 

Vanwege het Covid-19 virus konden we niet meedoen aan de inloop computerdagen in januari.
Door meer tijd, thuis doorgebracht, kopen mensen vaak een nieuwe computer om te internetten, mailen, telebankieren enzovoort.
Bij het kopen van een nieuwe computer moet je wel op een paar dingen letten. Ten eerste is er de zogenaamde rommel die de fabrikant er standaard op zet. Denk maar aan allerlei spelletjes en andere dingen die voor de fabrikant interessant is. Deze mag u er meteen afhalen.
Daarnaast worden er verschillende programma’s opgezet die heel bruikbaar lijken maar waarvan je na een tijdje ze gebruikt te hebben, de melding krijgt dat je moet betalen.
Berucht zijn de “gratis” virusprogramma’s die je enkele maanden mag gebruiken maar waar na die tijd voor betaald moet worden. In Windows 10 zit het echt gratis programma “Windows Defender” welke voor normaal gebruik prima voldoet en ook als meest veiligste uit de verschillende testen komt.
Andere virusscanners zijn dan niet nodig. Wilt u toch een andere aanschaffen, zorg er dan wel voor dat u er niet twee tegelijk laat draaien. Ze bijten elkaar en geven foutmeldingen en u bent dan niet goed beveiligd. Dus altijd één virusprogramma tegelijk laten draaien.
Een ander vaak meegeleverd programma is Microsoft 365. Dit is een programma met Word, Excel, PowerPoint, Acces, Outlook enz.
Gebruik hiervan is meestal ook een maand gratis maar na die maand moet er ook betaald worden.
Het goedkoopste Office-programma kost ongeveer € 150,– en dan krijgt u hiervoor de homeversie.
Een goede vervanger hiervoor is het programma “Libre Office” welk u gratis van internet kunt downloaden. Dit programma heeft bijna dezelfde mogelijkheden als Microsoft Office.
Om er zeker van te zijn dat u het juiste programma van internet haalt, kunt u het beste naar de website www.seniorweb.nl gaan en daar in de zoekopdracht Libre Office zetten. Via SeniorWeb komt u dan tenminste op de juiste website terecht waar u dit programma veilig kunt downloaden.
Mocht u nog vragen hebben over uw computer, laptop, tablet of telefoon, neem even contact op met ons via seniorwebwanroij@gmail.com
Met vriendelijke groeten,
Rob Lamers, locatie ambassadeur SeniorWeb Wanroij. 06-28953150. 

 

Algemene informatie;

 
De nieuwe Soos is gevestigd in het Wapen van Wanroij aan de Kwikstraat 6 in Wanroij.
De ingang is de 2e deur.
Nadat de restricties in verband met het coronavirus zijn opgeheven begint, bij voldoende belangstelling, weer een nieuwe workshop iPad in groepjes van maximaal 3 personen. U dient zelf uw iPad mee te brengen.
Daarnaast wordt bij voldoende interesse de cursus Orde op uw PC gegeven alsmede andere cursussen. Zie ons cursusaanbod.
Cursussen gaan alleen door als er voldoende deelnemers zijn en VOL=Vol.
Van elke cursus hebben er verschillende plaats gevonden.
Heeft u interesse, meldt u dan aan bij Rob Lamers via mail aan: seniorwebwanroij@gmail.com of telefoon 06-28953150.

 

Let op: in verband met de maatregelen die zijn genomen door het RIVM i.v.m. het coronavirus vinden er in heel Nederland geen bezoeken aan huis plaats van onze vrijwilligers. Indien u hulp nodig heeft, dan kunt u contact opnemen met Rob Lamers (zie hier boven), wij proberen dan iets voor u te regelen.